Wat is hardstyle?

Iedere hardstyle liefhebber kent het wel. Of je nou achter de computer zit of op een groot festival staat, zodra je dat ene nummer hoort, sluit je je ogen en gaan je nekharen overeind staan. Een gevoel van pure euforie komt bij je naar boven zodra het nummer na een gigantische opbouw explodeert in een snoeiharde climax gevuld met hypnotiserende melodieën en dreunende kicks.

De muziek brengt je terug naar dat ene speciale moment en laat het je herleven. De liefde voor hardstyle is soms moeilijk te begrijpen, maar wellicht dat dit hoofdstuk daar verandering in kan brengen.

Wat is hardstyle?

Hardstyle profileert zich als een elektronische muziekstijl met een eigen karakter. Het tempo is gevestigd rond de honderdvijftig beats per minuut. Samen met de opzwepende melodieën, dreunende kicks en de snoeiharde beats is hardstyle een toegankelijk genre voor dance-liefhebbers, waarvan de voorkeur uitgaat naar wat hardere muziek, of die toe zijn aan iets nieuws.

Het genre probeert niet in ‘hokjes’ te denken, maar toch zijn er wel degelijk verschillende stromingen te onderscheiden. Vaak kiezen artiesten er voor om zich te richten op één bepaalde stroming, maar het kan ook voorkomen dat artiesten experimenteren, wat vaak zorgt voor hele verrassende producties en optredens die op hun beurt weer tot nieuwe ontwikkelingen binnen het genre kunnen leiden. De populaire stromingen zijn Euphoric-, Raw-, Early-, Hard Drop en Nu-style Hardstyle.

Euphoric Hardstyle

Deze stroming maakt veel gebruik van melodieën, vrolijke samples en eventueel gemakkelijk te onthouden teksten. Dit zorgt er voor dat vaak hele menigten het nummer kunnen meezingen wanneer deze wordt gedraaid op events.

Er wordt gefocust op de algehele sfeer van de track, waarbij euforie centraal staat. Dit wil uiteraard niet zeggen dat euforische hardstyle per definitie niet hard is. Deze stroming is de meest toegankelijke vorm van het genre. Populaire artiesten van deze stroming zijn onder andere Wildstylez, Noisecontrollers, Frontliner en Brennan Heart. Zie hieronder voor een greep tracks uit deze stroming.